dilluns, 14 de desembre del 2009

VICTÒRIA ESCLATANT DEL SI, 94,88% DIU SÍ A LA INDEPENDÈNCIA

El resultat de la primera onada de referèndums es pot considerar un èxit.
El món sencer ens ha escoltat i s'ha sorprès d'escoltar com ens tracta Espanya. Hem sorprès el món sencer amb una mobilització civil sense precedents que ha deixat els observadors internacionals bocabadats.
Malgrat que la participació hagi estat baixa, el missatge que n'hem obtingut és que la majoria dels catalans volem la independència.
No val a dir que els que no han votat cal comptar-los com si haguessin votat que NO. Els que no han votat no han opinat. I com que no han opinat no sabem què pensen.
Només podem parlar d'aquells que han votat.
I Mantenir una situació política que només el 3,21 % de la població vol mantenir és insostenible.
La premsa neerlandesa no és gaire comprensiva. Malgrat Holanda sigui un país igual d'esquifit que Catalunya, malgrat tinguin una llengua petita, una mica més gran que la nostra, malgrat ells hagin patit també sota l'opressiu reialme espanyol i hagin lluitat durant 80 anys en una sanguinària guerra per independitzar-se, malgrat hagin patit la opressió alemanya entre el 1940 i el 1945, i malgrat fa un any votessin que no volien que a Europa es decidís per ells i que ells volien mantenir plena sobirania per decidir com volen viure (referèndum per la constitució europea) no ens acaben d'entendre. A Holanda hi ha molta ignorància i desinterès per la causa catalana. No és així amb la causa palestina ni la tibetana. Però Catalunya no ho coneixen i per ells Espanya és una, gran i lliure. El país de la pandereta i el sol només els interessa per passar uns dies prenent el sol a baix preu. Hi ha una minoria que sap que Catalunya no és el mateix. Però aquí s'acaba el coneixement. Aleshores la incomprensió és gran.
Fins hi tot el periodista del Telegraaf, que viu a Catalunya fa 20 anys em va dir per telèfon que Catalunya té més autonomia que Flandes i Escòcia. Cosa que no és veritat.
Flandes és un estat federal, amb una relació amb els altres estats (Brussel.les i Valònia) completament bilateral. Res comparat amb la subordinació autonòmica.
A Escòcia i Gal.les el govern britànic els permeten tenir seleccions esportives pròpies, matrícules pròpies amb la bandera pròpia, o incloure el Gaèlic com a llengua oficial al parlament Europeu, tant Gal.les com Escòcia tenen la llibertat d'organitzar un referèndum si així ho desitgen sense que el govern britànic s'hi oposi, i encara menys sense que faci joc brut per boicotejar-les, prohibir-les i embrutar-les, tot coses que Espanya a nosaltres no ens permet.
Després de veure la reacció espanyola amb els referèndums per la independència, com pot dir aquest home que tenim més autonomia que Escòcia o Flandes?

De tota manera el diari Volkskrant ha publicat un article en el qual deixen parlar els votants i la majoria parla de l'espoli i els maltractaments culturals, econòmics, lingüístics i socials que patim. Cosa que és convenient. Per que els neerlandesos no saben lo mal tractats que estem.
I ja va bé que se n'assabentin. Per ells la llengua catalana és una varietat dialectal que fa nosa i no els agrada que obliguem als seus fills a estudiar en català quan venen a viure a Catalunya.
Cosa que mai diuen quan van a viure a Noruega, país independent amb només 4,5 milions d'habitants, amb una llengua amb la meitat de parlants que el català.

PREMSA Neerlandesa:

http://www.telegraaf.nl/buitenland/5560734/__Catalaans__referendum__onafhankelijkheid__.html?p=3,1

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1327099.ece/Catalanen_stemmen_symbolisch_voor_onafhankelijkheid

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1326996.ece/Spanje_onderdrukt_ons_altijd

1 comentari:

Seguidors